• Home
 • Checklist verhuizen

Checklist verhuizen

Ga je verhuizen? Dan zijn er veel dingen die moeten gebeuren. Veel mensen vinden de periode rondom een verhuizing erg stressvol. Dat komt ook doordat de meeste mensen geen goed beeld hebben van wat er allemaal moet gebeuren, waardoor alles erg chaotisch verloopt. Met behulp van onze check verhuizen, krijg je een goed beeld van wat er allemaal moet gebeuren. Hierdoor is de verhuizing niet langer een chaotische gebeurtenis, maar kun je alles tot in de puntjes plannen.

Ook lees je op deze pagina meer over het uitbesteden van de verhuizing, zodat je voor jezelf kunt bepalen of dit voor jou beter is dan de verhuizing zelf verzorgen.

Check verhuizen: Deze dingen dien je te regelen

 • De oude woning moet eventueel verkocht worden
 • De sleutels van de oude woning moeten ingeleverd worden
 • De maandelijkse belastingteruggave moet worden aangepast
 • De huurtoeslag moet geregeld worden
 • Je moet bepalen welke spullen je meeneemt naar je nieuwe woning
 • Spullen verwijderen uit oude woning, tenzij dat nieuwe bewoner ze wil overnemen
 • Ga na wat je met je huisvuil moet doen als je naar een nieuwe gemeente gaat
 • Ga na of en hoeveel hondenbelasting je in de nieuwe gemeente zal betalen
 • Bepaalde belastingen vooruit betalen
 • De nieuwe woning moet opgemeten worden, om te bepalen of er ruimte is voor je meubilair
 • De verzekeringen moeten geregeld worden
 • Er moet een verhuiswagen aanwezig zijn
 • Je dient degelijke verhuisdozen te hebben
 • Gas, water en elektriciteit moeten afgesloten worden
 • Informeer bij je werkgever naar de nieuwe reiskostenvergoeding
 • Zeg eventueel je oude parkeervergunning op
 • Zorg ervoor dat je vrij bent
 • Schrijf de meterstanden op

Naast al deze dingen moet er uiteraard ook nog verhuisd worden, geen wonder dus dat verhuizen erg stressvol kan zijn. Bovendien moet de adreswijziging ook nog aan veel bedrijven en instanties worden doorgegeven.

Check verhuizen: Adreswijziging doorgeven

Dat je aan vrienden en kennissen doorgeeft dat je gaat verhuizen is vanzelfsprekend. Daarnaast zijn er echter ook een hoop bedrijven en instanties waaraan je de adreswijziging moet doorgeven. In dit onderdeel van onze check verhuizen, hebben we deze instanties en bedrijven voor je opgesomd.

 • De gemeente
 • Notaris
 • Bank
 • Verzekeraars
 • Garage
 • Tandarts
 • Huisarts
 • Werkgever
 • Verenigingen waar je deel van uitmaakt
 • Schoolinstanties
 • Postbedrijven
 • Diensten waar je een abonnement op hebt
 • Belastingdienst
 • Eventueel de KvK (bij een zakelijke verhuizing)
 • Eventueel DUO

Adreswijziging doorgeven aan de gemeente

Het is vooral erg belangrijk dat je de adreswijziging doorgeeft aan de gemeente. De gemeente kan je gegevens dan namelijk in de Basisregistratie Personen (BRP) verwerken. Geef je de adreswijziging niet op tijd door, dan kun je een boete krijgen. Die boete is afhankelijk van in welke gemeente je woont, maar kan tot € 325 bedragen. Geef je adreswijziging daarom binnen 5 dagen nadat je verhuist bent door aan de gemeente.

Kies eventueel voor de doorzendservice van PostNL

Eventueel kun je voor de doorzendservice van PostNL kiezen terwijl je dit lijstje afwerkt. Zo worden pakketten die door PostNL geleverd worden, automatisch doorgestuurd naar je nieuwe adres. Zo voorkom je dat een pakket verkeerd wordt bezorgd, omdat je de adreswijziging vergeten bent.

De verhuizing uitbesteden

Eventueel kun je er ook voor kiezen om je spullen te laten verhuizen door een gespecialiseerd verhuisbedrijf. Dit scheelt je een hoop tillen en stressen. Een verhuisbedrijf beschikt over ervaren personeel, waardoor de verhuizing sneller verloopt. Bovendien is het verhuisteam helemaal op elkaar ingespeeld. Ook het verhuizen van zware en grote meubels vormt daardoor geen uitdaging meer voor een verhuisbedrijf. Bovendien is de kans dat iets kapot gaat tijdens het verhuizen ook minder groot met een verhuisbedrijf. Een verhuisbedrijf heeft daarnaast ook toegang tot de juiste materialen om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Als je onze check verhuizen rustig wilt kunnen afwerken, zonder dat je zelf moet gaan verhuizen, is het aan te raden om een verhuisbedrijf in te huren. Het enige nadeel hiervan is dat je in dit geval duurder uit bent. Het is aan jou om te bepalen of je het de moeite waard vindt om een verhuisbedrijf in te huren.

Wat kost het inhuren van een verhuisbedrijf?

Ben jij benieuwd naar wat het kost om een verhuisbedrijf in te huren? Het is moeilijk om een vaste prijs te noemen, maar het is wel mogelijk om een kostenindicatie te geven. Hieronder noemen we de factoren die het meeste invloed op de prijs hebben. Bovendien noemen we per onderdeel wat je qua kosten kunt verwachten.

Uurloon verhuizers

Als je de verhuizing laat verzorgen door een verhuisbedrijf, dan zullen de arbeidskosten het grootste deel van het totaalbedrag uitmaken. Per verhuizer betaal je per uur zo’n € 25 tot € 35. Hoe meer verhuizers, hoe hoger de kosten per uur dus zullen bedragen. Echter, ben je met meer verhuizers ook veel sneller klaar dan met minder verhuizers. Ook voor de verhuiswagen betaal je bovendien een uurtarief.

De afstand tot het verhuisbedrijf

De afstand tot het verhuisbedrijf heeft ook invloed. Dit bepaalt namelijk hoe ver de verhuiswagen zal moeten rijden. Zodra het verhuiswagen begint te rijden, begin je in principe met betalen. Meestal betaal je tot € 1 per kilometer die de verhuiswagen rijdt. De eerste kilometers krijg je doorgaans gratis. Bij een regionaal verhuisbedrijf krijg je over het algemeen minder kilometers gratis dan bij een landelijk verhuisbedrijf.

Offertes van verhuisbedrijven vergelijken

Om te voorkomen dat je te veel betaalt voor de diensten van een verhuisbedrijf, kun je het best offertes van verschillende bedrijven met elkaar vergelijken. Daarvoor hoef je niet bij ieder bedrijf apart een offerte aan te vragen. Je kunt namelijk offertes bij verschillende bedrijven opvragen via onze website, door middel van slechts één aanvraag. Zo hoef je de klus slechts een keer te beschrijven en kun je eenvoudig verschillende bedrijven met elkaar vergelijken.

Kies de verhuisbedrijven echter niet alleen op basis van de prijs. Ga ook even na wat voor kwaliteit de verschillende bedrijven leveren. Dit kun je eenvoudig nagaan door de recensies van het bedrijf goed door te lezen.

Check verhuizen: Zelf verhuizen doe je met deze tips

Wil je zelf gaan verhuizen? Dit heeft een aantal nadelen ten opzichte van het inschakelen van een verhuisbedrijf. Toch kun je op deze manier een hoop geld besparen. Je moet voor jezelf nagaan of dit je het gestres waard is. Als je redelijk kunt plannen en voldoende hulp krijgt van kennissen, dan moet zelf verhuizen ook haalbaar zijn. Hieronder hebben we een aantal tips voor je opgesomd, om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 1. Zorg voor voldoende goede verhuisdozen, zodat al je spullen goed beschermd vervoerd kunnen worden.
 2. Houd er rekening mee dat de kennissen die je helpen ook eten en drinken nodig hebben.
 3. Til zwaar meubilair op de juiste manier op, zodat je geen blessures krijgt.
 4. Schrijf op de verhuisdozen voor welke ruimte de spullen bestemd zijn of wat erin zit, zodat je tijdens het uitpakken niet hoeft te zoeken.
 5. Zorg ervoor dat je ook tijdens het verhuizen bij essentiële spullen, zoals je medicijnen kunt.
 6. Gebruik vulmateriaal om halfvolle dozen aan te vullen, zodat de spullen niet beschadigen doordat ze gaan schuiven of rollen.
 7. Meet grote meubelstukken goed op, zodat je kunt nagaan of ze in je nieuwe woning passen en of ze wel door de deur heen kunnen.

Check verhuizen: Besparen op verhuiskosten

Wil je op verhuiskosten besparen? Ook daarvoor hebben we een checklist! Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je uiteengezet. Door een aantal van deze tips op te volgen, kun je al een leuk bedrag besparen op de totale verhuiskosten.

1. Verzorg zelf ook het een en ander tijdens de verhuizing

Het is niet altijd even efficiënt om de verhuizing helemaal zelf te verzorgen. Het kan echter wel een goed idee zijn om een aantal dingen zelf op te pakken als je het verhuizen overlaat aan een verhuisbedrijf. Alles dat je zelf doet, hoef je namelijk niet meer over te laten aan het verhuisbedrijf. Je betaalt dus minder naarmate je zelf meer doet.

2. Laat spullen die je niet meer wilt niet verhuizen, maar doe het weg

Het is belangrijk om de spullen die je niet wilt houden, ook niet mee te laten verhuizen. Doe je dit dan, betaal je hier namelijk geld voor. De spullen nemen ruimte in in de verhuiswagen en bovendien moeten ze ook getild en ingepakt worden. Doe deze spullen dus weg voordat het verhuisbedrijf aan de slag gaat.

3. Vergelijk offertes

Offertes vergelijken is een van de beste manieren om geld te besparen op verhuiskosten. Je kunt offertes vergelijken met behulp van ons platform. Dat is ontzettend eenvoudig. Vul zoveel mogelijk details (die invloed op de verhuiskosten kunnen hebben) in bij je aanvraag en druk vervolgens op de knop. Hierna is het afwachten tot je offertes ontvangt. Heb je eenmaal offertes ontvangen van verhuisbedrijven, dan kun je ze gaan vergelijken. Zo wordt het eenvoudig om een goedkoop verhuisbedrijf in te schakelen. Maak dus gebruik van onze diensten als je niet te veel wilt betalen!

Conclusie

Door middel van onze check verhuizen weet je precies waar je allemaal rekening mee moet houden. Zo hoef je tijdens de verhuizing niet meer te stressen, omdat je dingen vergeten bent. Ideaal dus!